Restauratie standbeeld Leopold II

Door de opkomst van de Black Lives Matter beweging zijn de discussies over de standbeelden van Leopold II weer naar boven gekomen.Meer zelf, er is vandalisme komen bijkijken.

Vorige week waren er verschillende protesten tegen racisme verspreid over heel de wereld, ook in België. Deze protesten zijn ter gevolge van de moord op George Floyd. Een Amerikaanse man die op straat vermoord werd door politieagenten. De doodsoorzaak is een politieagent die zijn knie op de nek van George plaatste voor minuten lang, hierdoor kreeg de man geen adem meer en stikte hij.

Dit nieuws is verpreid geweest over heel de wereld en hierdoor komen mensen massaal op tegen racisme. In België zijn nog steeds verschillende straatnamen, pleinen en standbeelden vernoemd naar Leopold II. Onterecht volgens mij en velen anderen want zo’n persoon verdient geen standbeeld. Hij is verantwoordelijk voor moord op duizenden Congolezen.

De standbeelden van Leopold II hebben in het verleden al enkele keren temaken gehad met vandalisme, al is het er nu een tikkeltje erger dan toen. Het standbeeld die in Ekeren stond, werd in brand gestoken, bekladderd met nep bloed, er werden doeken over het hoofd getrokken, plakkaten aan vastgebonden…

Het is zo erg, dat het standbeeld verwijdert moest worden. Nu wil de disctrictsburgemeester van Ekeren, Koen Palinckx het beeld gaan restaureren. Volgens Koen moeten deze standbeelden moeten kunnen in het openbaar. Of het standbeeld wel te herstellen is, bekijken specialisten nu.

Ik vind het zeker niet oke dat er op de dag van vandaag nog steeds verschillende standbeelden van Leopold II aanwezig zijn in België. Het gaat hier ten slotte over een massa moordenaar, zo’n personen verdienen geen standbeeld. Na de vandalisische streken die er afgelopen week gebeurd zijn met het standbeeld vind ik het zeker ongepast dat ze het beeld nog eens gaan restaureren. Van mij mogen ze het standbeeld verwijderen, voor eeuwig en altijd, wat al veel eerder moest gebeurt zijn.

Bronnen:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/09/standbeeld-leopold-ii-in-ekeren-weggehaald-voor-restauratie/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leopold_II_van_Belgi%C3%AB

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *