Scholen sluiten vanwege Covid-19

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 11/03/2020 beslist om alle scholen te sluiten vanwege Covid-19, maar is dit wel echt een goed idee?

Het eerste wat iemand zou antwoorden op deze vraag is ‘ja’. Een school is een plaats waar veel kinderen bijeenkomen, zo is de kans op het verspreiden van het virus veel groter. Dat klopt inderdaad, maar wat gebeurt er met de kinderen als ze niet naar school kunnen?”

Vele ouders moeten nog steeds gaan werken en kunnen dus niet voor hun kind(eren) zorgen. De optie om de kinderen naar een opvang te brengen bestaat, maar dan kunnen ze evengoed naar school gaan. De opvang is zo beperkt mogelijk, maar niet beperkt genoeg.

De andere optie is de kinderen naar hun grootouders brengen, maar dit is alles behalve een goed idee! Kinderen zijn vaak dragers van het virus en kunnen dit snel doorgeven aan anderen. Grootouders zijn dan ook een risicogroep, dus vermijd dit!

“Experts waarschuwden voor sluiten van scholen door Corona”

Op het eerste zicht lijkt het allemaal heel leuk, vijf weken vakantie, maar is het wel echt zo? Neen, alles behalve.

Kinderen zitten weken lang thuis, ouders werken vaak, alles is toe, parken sluiten,… Eens de kinderen ouder zijn sluiten de scholen misschien maar de lessen stoppen niet. Deze gaan online door.

In de opleiding Netwerkeconomie die ik volg gaan de lessen online door. Dit gebeurt op online tools die we aangeleerd kregen in het eerste semester. Of iedereen hier zo goed mee weg was is iets anders, maar daar hebben we nu genoeg tijd voor.

Iedere dag krijgen we verschillende mails over hoe de lessen gaan verlopen, over komende opdrachten, feedback momenten…

Of alles zo duidelijk is, dat is iets anders. Gelukkig hebben we nog het online platform ‘Leho’ waar school mee werkt. Daar kunnen we online discussies voeren, voor wie vragen, opmerkingen heeft. Zo wordt het wat duidelijker voor ons allemaal.

Scholen sluiten om de verspreiding van het virus tegen te gaan vind ik wel een goed initiatief. Als ze andere evenementen, sportlessen en dergelijke bijeenkomsten opschorsen, moeten ze dit ook doen. Hoe de scholen nu verdergaan, vind ik niet zo’n goed idee. Ook het gebrek aan opvang vind ik slecht, gelukkig geven vele studenten zich op om te gaan babysitten naast hun online lessen. Zo zien we maar eens hoe mooi het is dat iedereen elkaar probeert te helpen. Ik hoop maar één ding, dat alles snel weer normaal wordt!

bron: Experts waarschuwden voor sluiten van scholen door corona: “Dan brengen we net kwetsbare ouderen in gevaar”. (z.d.). Geraadpleegd 19 maart 2020, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200312_04887667

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *