Ja of JA. De strategie van het geluk.

Op woensdag 17 februari kregen we een interactieve sessie van Frederik Imbo.

We kregen deze sessie binnen de module ‘Leiderschap in zelfsturende teams’. Na de sessie bleek de link tussen beiden al helemaal duidelijk te zijn. Binnen zelfsturende teams is een goede samenwerking heel belangrijk. Bij deze samenwerking is niet enkel het werkgedeelte belangrijk, maar ook het gevoel en de empathie dat je aan elkaar geeft. Iemands geluk kan snel gekoppeld worden aan zijn/haar gevoelens.

De presentatie begon met een makkelijke vraag: ‘ben je gelukkig?’. Al snel bleek iedereen ja te zeggen, tot de volgende vraag eraan kwam. ‘Wat maakt je gelukkig?’, de vraag waar iedereen moest bij nadenken. Vaak werden er antwoorden gegeven als ‘de zon, mijn eten, mijn gezondheid’ al blijken we vaak ons geluk uit andere zaken te halen.

Volgens Frederik wordt ons geluk bepaald door 3 dimensies. Genetica, omgeving en je mindset. We halen 50% van ons geluk uit genetica. Hoe groot, creatief of analytisch je bent worden bepaald door je genen. Ook bepalen je genen of je een aanleg hebt om gelukkig te zijn.

Omgeving kan je werksituatie, relatie, inkomen, gezondheid en nog veel andere factoren bepalen. Maar je omgeving bepaald slechts 10% van je geluk, het is dus beter om je minder druk te maken over de dingen rondom je.

Als laatst bepaald je mindset voor 40% hoe gelukkig je bent. Je kiest zelf je gedachten en overtuigingen die je gebruikt om je leven te leven.

Hiernaast kregen we nog een interessante vraag: ‘Ben je de huurder of de eigenaar van je leven?’. Een vraag waar ik zelf niet meteen een antwoord kon op geven. Een huurder is een persoon die afhankelijk is van verschillende zaken. Een eigenaar daar in tegen leidt volledig zijn eigen leven en is van niets of niemand afhankelijk.

Na de verduideling van beide kon ik nog steeds geen antwoord geven. Dit omdat ik een mix van beiden ben. Ik hou ervan om dingen te doen die mij gelukkig maken waarbij ik geen rekening houd met anderen maar ik hou er ook van om anderen gelukkig te zien en dus wat afhankelijk te zijn van hen.

Aan het einde van de sessie werden ons nog 20 tips meegegeven als ‘the key to happiness’. Deze tips lijken me allemaal heel handig en deze neem ik dus zeker mee in de toekomst. Ook probeer ik in de toekomst de situatie te accepteren in plaats van boos of verdrietig te reageren. Het leven is tot slot te kort om niet gelukkig te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *