Gedaan met spotgoedkope spullen uit China

Chinese onlineverkopers zoals AliExpress en Wish zijn bekend bij de onlineshoppers. Ze bieden spullen aan tegen een spotgoedkope prijs, zo vind je er bijvoorbeeld juwelen voor 1,5 euro, gsm accessoires voor 3 euro en nog veel meer.

De prijs van de producten is vaak inclusief verpakking en verzending. Wat er wel bij komt kijken is de wachttijd die soms oploopt tot 60 dagen. De reden dat deze prijzen zo laag zijn, is omdat ze gebruik maken van de goedkope verzendtarieven die China Post aanbied.

Komende maanden zal er hier verandering in komen. De onlineshops komen straks onder druk te staan, dit doordat vier belangrijke factoren de hele toeleveringsketen sterk door elkaar gaat schudden.

Een eerste belangrijke factor is het tekort aan ‘bellyspace’. ‘Bellyspace’ is vracht verscheept in de buik van een passagiersvliegtuig. Dit komt natuurlijk doordat het vliegverkeer en de vrachtcapaciteit sterk gedaald is door de pandamie. Dit tekort leidt tot hoge vrachttarieven, die de Chinese onlineverkopers vaak niet kunnen betalen.

Een tweede factor is dat er sinds kort een nieuwe belastingsregel is die geldt binnen de Europese Unie. Momenteel wordt er enkel btw geheven op pakketen met een waarde van meer dan 22 euro. Vanaf 1 januari 2021 zal het btw bedrag al worden toegepast bij een pakket vanaf 0 euro. Dit betekend dat alle producten stijgen met 21 procent.

De derde factor is het feit dat de Wereldpostunie onlangs hun spelregeld heeft veranderd. Grotendeels van de Chinese onlinezendingen wordt vandaag bbijna gratis thuis geleverd. Volgens de nieuwe regels zal dat niet meer zo zijn, de last-milepostttarieven zullen verhogen.

Als laatste factor is er ook geen optie om gebruik te maken van de lokale last-milespelers zoals GLS, DPD en UPS in plaats van de klassieke osterijen.

Deze vier factoren zullen hoogstwaarschijnlijk zorgen voor een daling bij onlineshops zoals AliExpress en Wish. Dit is niet enkel een nadeel voor de verkopers maar ook voor de klanten. Zij zullen dieper in hun geldbeugel moeten tasten of een andere optie moeten zoeken. Wel is het positief voor de online webshops uit eigen land, denk maar aan Zalalndo, Amazon, Bol.com… zij zullen opnieuw beter stand kunnen houden. Voor hun hebben deze vier factoren weinig inbreng.

Ik heb ook wel al eens besteld op een Chinese webshop maar ik denk dat dit in het vervolg niet meer gaat gebeuren. Als de prijzen zo gaan stijgen door de toegevoegde btw bedragen, kan ik evengoed mijn spullen gaan halen in lokale winkels. Qua prijs zal dit niet zo’n groot verschil zijn en ook de lange wachttijden verdwijnen, alleen maar pluspunten dus!

Bron: https://www.tijd.be/opinie/algemeen/zeg-maar-dag-tegen-spotgoedkope-onlinespullen-uit-china/10232969.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *