Een privacyveilige contactopsporingsapp, een goed idee of niet?

Nu de veiligheidsmaatregen eindelijk beginnen te verspoepelen, is het belangrijk dat we ons nog steeds aan de maatregen houden: op afstand blijven, handen ontsmetten, geen zoenen of handen geven… Dit allemaal zodat Covid-19 geen tweede keer zou uitbreken.

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan wilt de Europese Unie een app op de markt brengen. Het principe van de app is simpel, mensen die in de buurt zijn geweest van een besmette persoon, worden gecontacteerd en verwittigd.

Het zou dus de verpreiding kunnen tegengaan. In het verleden is een gelijkaardige applicatie gebruikt toen tuberculose in het land was, de resultaten van de app waren hierbij positief.

De vraag is natuurlijk, hoe zit het met de privacy? Er zijn enkele voorstellen. Één daarvan is dat je app verbonden staat met je gps, zo kunnen ze zien wanneer je waar was. Als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is, worden de mensen gecontacteerd door een contactcenter maar dan is er dus niets anoniem.

Enkele wetenschappers die de app uitbouwden denken hier anders over, zij vinden dat de app anoniem moet zijn en stellen dan ook dat de gegevens geanonimiseerd worden. Hiervoor hebben ze wel het vertrouwen van de burger nodig, die er momenteel niet is.

De oplossing hiervoor is om een wettelijk kader rond deze app te creëren. Zo kunnen de burgers van de Europse Unie een privacyveiligr versie van de app gebruiken. Deze app gaat ook volledig vrijwillen zijn en met als hoofddoel het beschermen van elkaar.

Enige twijfel die hierbij komt kijken is dat de app niet zou werken wegens een onvoldoende gebruikers. Daarom is het belangrijk dat mensen de app kunnen vetrouwen en dat deze dus privacy vriendelijk is.

Ik geloof zeker in het goede van de app. Ik begrijp zeker dat er problemen kunnen zijn rond de privacy, maar als het levens kan redden zou ik persoonlijk hiermee geen probleem hebben. Ik ben zeker een voorstander voor het gebruik van de app op drukke plaatsen of plaatsen waar je in contact komt met mensen. Het openbaar vervoer, een druk bedrijf zijn hier allemaal voorbeelden van. Je weet vaak niet wanneer je in contact komt met iemand die besmet is, vooral als hij/zij geen symptonen heeft. Deze app kan ervoor zorgen dat je optijd gewaarschuwd wordt en de besmetting niet voortzet. Ook het feit dat de app volledig vrijiwillig zou zijn vind ik heel goed. Ik ben een voorstander en zou de app meteen downloaden wanneer deze op de markt komt!

Bron: https://www.tijd.be/opinie/algemeen/snel-een-privacyveilige-contactopsporingsapp-aub/10231244.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *