De circulaire textielketen – Amsterdam Impact Hub

Op 12 november ging ik langs op de inspiratietour van Amsterdam Impact Hub. Normaal is dit een evenement die fysiek plaatsvindt maar vanwege de huidige maatregelen verliep ook dit evenement online.

Het thema van de inspiratietour was deze keer ‘De circulaire textielketen’. Aangezien ik bezig ben met mijn project Greenprints die volledig draait rond de duurzaamheid van de textielsector, was dit het perfecte event voor mij. Ik was dan ook heel nieuwsgierig!

Tijdens het event maakten we een online tour door een circulaire textielketen. Er waren 3 sprekers te gast, die telkens hun verhaal deelden met ons. Wat heel interessant was, was dat de bedrijven ook samenwerkten.

De eerste spreker was Hendrik Van De Vijver. Hij is hoofd recycling van de HVC groep en vertelde ons iets meer over grondstoffen. Als hoofd is Hendrik verantwoordelijk voor de recyclingactiviteiten binnen het bedrijf waar hij werkt. Hij vertelde ons hoe hij aan de slag gaat met textiel en de bruikbaarheid ervan.

De tweede spreker was Hans Bon, directeur van Wieland Textiles. Hij is een textielverzamelaar en houdt zich dus vooral bezig met het sorteren en upcyclen van afgedankt textiel. Ook hij nam ons mee doorheen zijn proces en vertelde ons waar hij zijn nadruk op legt.

De derde en laatste spreker was Ellen Mensink, Yarn en Apparel maker bij Brightloops. Binnen Brightloops gaan ze aan de slag met het oud textiel (die Hendrik en Hans selecteren). Ze maken vooral garens, breisel en vilt met deze stoffen. Op deze manier maken ze ook telkens nieuwe mode en interieurartikelen van oud textielafval.

Na deze drie interessante sessies was er een korte Q&A waar de sprekers onze vragen beantwoorden. Zelf had ik niet echt vragen, ik had me vooral gefocust op het opnemen van informatie.

Na de korte Q&A kregen we zelf nog de kans om ons project of idee kort te pitchen. Hier was ik niet op voorbereid. Wel heb ik aandachtig geluisterd naar andere pitches en enkele interessante contacten opgenomen in mijn netwerk.

Waar ik de volgende keer dus beter op kan letten is om mijn huiswerk uit te voeren, of beter gezegd om voorbereid te zijn op alles. Zo kan ik de volgende keer hopelijk ook mijn project gaan pitchen.

Wat ik wel zeker blijf doen is alle relevante informatie noteren. Ik heb gemerkt dat dit me vooruit helpt op verschillende vlakken.

Ik vond dit evenement heel interessant en ik ben zeker van plan om de evenementen van Amsterdam Impact Hub op te volgen in de toekomst. Deze organisatie sluit zich volledig aan bij het project waar ik mee bezig ben, helemaal mijn ding dus!  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *