Bewegen tijdens lockdown

Bewegen is iets belangrijks, dat weten we allemaal. Zowel voor jongeren als voor ouderen is het dan ook ten zeerste aangeraden om te blijven bewegen, al is het slechts 15 minuten per dag. Het zorgt voor versterking van je botten en spieren, is goed voor je bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel…

Sporten kan je op verschillende manieren doen, in groep, in de fitness, thuis, op een openbare plek… Allemaal mogelijkheden die voor zich spreken. Maar wat nu dit allemaal niet meer mogelijk is?

Het blijft steeds even belangrijk om te sporten alleen zijn de mogelijkheden nu beperkt. Je kan het thuis, in de tuin of in het openbaar, weliswaar alleen doen. Dit kan zorgen voor een gebrek aan motivatie bij velen.

Ik ben geen sporter, tenzij iemand me mee neemt, wat nu dus niet meer kan. Toch ben ik tijdens de lockdown al enkele keren in beweging geraakt. Het wordt overal, op sociale media, kranten en televisie veel herhaalt dat bewegen belangrijk blijft. Door dit veel te zien passeren heb ik zin gekregen om te beginnen sporten, wat ik momenteel ook doe.

Uit studies van de KU Leuven blijkt dat ik niet de enige ben. Ruim 40% van de niet-sporters beweegt meer in corona tijden. Ook de sporters bewegen meer dan gewoonlijk. Wat hier wel bij komt kijken is dat ongeveer de helft van zowel de sporters als de niet-sporters meer stilzit.

Dit kan komen door verschillende zaken. Denk maar aan het thuiswerken. Je zit thuis achter je scherm en hebt alles dicht bij de hand, wat op je werk vaak niet zo is. Hiernaast zijn merendeels van buitenhuise activiteiten ook verboven of gesloten. Het is dus geen grote verbazing dat we meer gaan stilzitten.

Ik geniet nog steeds van mijn rolschaatsen dat ik terug bovenhaalde! Hopelijk blijf ik dit volhouden en verlies ik de moed niet. Het zou volgens mij dus goed zijn moesten ze blijven herhalen hoe belangrijk sporten is, het motiveert niet enkel mij maar ook velen andere.

Bronnen:

https://www.gezondleven.be/themas/beweging-sedentair-gedrag/bewegingsdriehoek/waarom-is-bewegen-gezond

https://sportsandtechnology.com/corona/sporten-in-tijden-van-corona-meer-of-minder-bewegen/

Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *